♻️Kā samazināt biznesa ceļojumu oglekļa dioksīda (CO2) izmešu sekas?♻️

Saskaņā ar GBTA datiem pirms pandēmijas darījumu ceļojumu nozare plānoja sasniegt 51,6 triljonus tonnu oglekļa dioksīda izmešu (turpmāk tekstā: izmešu) gadā. Darījumu ceļojumu ietekme ir skaidra ne tikai uz ekonomiku, bet arī uz vidi. Pieņemot ilgtspējīgus mērķus un prakses arvien biežāk vides faktors kļūst par uzņēmumu galveno prioritāti. Tomēr, lai gan darījumu braucienu radītie izmeši ir būtisks planētas klimata pārmaiņu veicinātājs, joprojām daudzām organizācijām ir ļoti svarīgas attiecības klātienē. Par laimi šodien darījumu ceļotājiem ir pieejami daudzi ceļojumu radīto izmešu novērtēšanas pasākumi lai izvēlētos ilgtspējīgas ceļošanas alternatīvas un palīdzētu cīnīties pret klimata pārmaiņām.

Iespējamie pasākumi jūsu organizācijas uzņēmējdarbības ceļojumu radīto izmešu samazināšanai
Videi nekaitīga un ilgtspējīga ceļošana ir īsts izaicinājums, Šeit ir aprakstīti daži videi draudzīgas ceļošanas pasākumi, samazinot ceļojumu radītos izmešus.
 
1. Aprēķiniet savu biznesa ceļojumu radītos izmešus
Aprēķinot savas organizācijas ceļojumu radītos izmešus var uzzināt sākuma stāvokli organizacijas ceļojumu radīto izmešu samazināšanas plāna izveidei.
Mūsdienās ir pieejami daudzi izmešu novērtējuma un aprēķina instrumenti. Uzticot ceļojumu plānošanu Latvia Tours jūs varat lūgt mums sagatavot ceļojuma radīto oglekļa dioksīda izmešu atskaiti.
 
2. Izveidojiet savu zaļo biznesa ceļojumu politiku
Arvien vairāk uzņēmumu pieņem zaļo biznesa ceļojumu politiku. Analizējiet savu ceļojumu radīto izmešu ietekmi uz vidi un izmatojot datus nosakiet izmešu samazināšanas mērķus. Pamatojoties uz šiem datiem nosakiet skaidrus mērķus un saplānojiet pasākumus to sasniegšanai, tostarp motivāciju un ierobežojumus darbiniekiem. Definējiet kā progress tiks uzraudzīts un novērtēts, kā arī kas par to būs atbildīgs. Plāna popularizēšana darbinieku vidū un viņu izglītošana par šo tēmu arī ir svarīga zaļās ceļošanas programmas izpildē.
 
3. Lidojiet ekonomiskajā klasē
Vai zinājāt, ka pirmās klases un biznesa klases sēdekļi var radīt līdz pat divas reizes vairāk izmešu? Tas ir saistīts ar lielāku sēdekļu platību, bagāžas papildu svaru un citas piedāvātajām papildu funkcijām. Vienkāršs un rentabls veids ceļojumu radīto izmešu samazinājumā ir ieteikums darbiniekiem lidot ekonomiskajā klasē.
 
4. Izvēlēties zemu izmešu aviokompānijas
Ne visas aviosabiedrības rada vienādu izmešu daudzumu, pat lidojot vienā maršrutā. Lielisks veids, kā to īstenot praksē izmešu samazinājuma plānu, ir noskaidrot videi draudzīgākās aviosabiedrības. Daži izvēles kritēriji:
  • Konkrēta lidojuma un gaisa kuģa radītais izmešu daudzums
  • Aviokompānijas piedāvātā iespēja kompensēt jūsu celojuma radīto izmešu daudzumu
  • Aviokompānijas ilgtspējas politika

5. Izvairīties no pārsēšanās jeb savienotiem lidojumiem
Vēl viena lieta, kas jāpatur prātā lidojot biznesa vajadzībām, ir tas, ka viens lidojums ir labāks par diviem! Pārsēšanās var palielināt jūsu ceļojuma radīto izmešu daudzumu, ņemot vērā ne tikai pacelšanās un nolaišanās izmantoto degvielas daudzumu, bet arī to, kas nepieciešams, lai atbalstītu visus pakalpojumus, kas saistīti ar jūsu īslaicīgo izturēšanos papildu lidostā. Ja izvairīšanās no pārsēšanās nav iespējama, jūs varat būt videi draudzīgāks, saglabājot pēc iespējas īsāku pārsēšanās laiku, izvēloties uzturēties lidostā nevis viesnīcās.
 
6. Izvēlieties ilgtspējīgas naktsmītnes
Lai gan galvenais radīto izmešu daudzumis komandējuma laikā ir ceļošana pa gaisu vai autoceļiem, izmitināšana seko uzreiz pēc tam. Viesnīcas parasti patērē lielu enerģijas daudzumu un savā dabā rada nevajadzīgus atkritumus. Tomēr viesnīcām, kas ievēro videi draudzīgu praksi, ir sertifikāti. Papildus šiem sertifikātiem daudzām viesnīcām ir savas zaļās ceļošanas iniciatīvas.
 
7. Apsveriet videi draudzīgāku transporta veidu atkarībā no apstākļiem
Statistika liecina, ka lidošana rada vairāk izmešu nekā ceļošana ar vilcienu, kas nav pārsteidzoši. Tomēr, runājot par braukšanu ar auto, var būt pārsteigums, ka lidošana dažos gadījumos patiešām var būt zaļāka. Tomēr tas var ievērojami atšķirties atkarībā no maršruta, automašīnas veida un cilvēku daudzuma, kas ceļo. Ņemot vērā šos faktus, sabiedriskā transporta izmantošana pārvietojoties pa pilsētām vai starp pilsētām, vienmēr jābūt prioritātei, nevis lidošanai vai braukšanai ar auto. Daudzos gadījumos sabiedriskais transports pat var piedāvāt raitāku ceļošanas pieredzi – padomājiet par visu ietaupīto laiku, izvairoties no sastrēgumiem un nav jāmeklē stāvvieta!
 
8. Samaziniet degvielas patēriņu
Braucieni ar automašīnu var radīt milzīgu izmešu daudzumu, taču kas notiek, ja jūsu darbinieki nevar izvairīties no ceļošanas ar automašīnu? Pat tad ir videi draudzīgākas iespējas. Vislabāk būtu izmantot atjaunojamo enerģiju neatkarīgi no tā, vai nolemjat nomainīt uzņēmuma automašīnas uz elektriskajiem modeļiem, vai vienkārši nomāt tos.
 
9. Apsveriet oglekļa dioksīda izmešu kompensāciju
Lai gan pat ilgtspējīgākās ceļošanas iespējas rada izmešus, tomēr oglekļa dioksīda izmešu neitrāli biznesa ceļojumi ir iespējami. Kā? Izvēloties oglekļa dioksīda izmešu kompensāciju!
Šīs ir tikai dažās no populārākajām programmām un aviokompānijām:
  • KLM COZZERO programma finansē projektu, kas veicina mežu atjaunošanu Panamā
    https://www.klm.co.uk/information/sustainability
  • Lufthansa ļauj klientiem nekavējoties kompensēt savas oglekļa dioksīda emisijas, izmantojot ilgtspējīgu aviācijas degvielu vai ilgtermiņa klimata aizsardzības projektu, kas sertificēts  atbilstoši augstākajiem standartie
    https://www.lufthansagroup.com/en/responsibility/climate-environment.html%20China
  • China Airlines piedāvā arī iespēju dot ieguldījumu oglekļa dioksīda izmešu samazināšanā. Turp un atpakaļ lidojumu starp Ņujorku un Taipeju var kompensēt par aptuveni 19,48 USD.
  • Programma Qantas Future Planet.
    Pasažieri, pērkot oglekļa dioksīda izmešu kompensācijas var iegūt biežās lidošanas punktus. Qantas apgalvo, ka ir viens no lielākajiem oglekļa dioksīda izmesu kompensētājiem kopš 2007.gada. Lidojumā turp un atpakaļ starp Losandželosu un Sidneju emisiju kompensācija maksā aptuveni 25 USD. Qantas atbilst visiem pasažieru ieguldījumiem, kas noteikti ir lieliska iniciatīva.
  • Delta Airlines - pirmā ASV aviokompānija, kas piedāvā šāda veida programmu, kopš 2007. gada.
  • United Airlines ar savu Eco-Skies CorbonChoice programmu sadarbībā ar Conservation international. Iegādātās oglekļa dioksīda izmešu kompensācijas tiek izmantotas projektu finansēšanai. Paredzēti, lai palīdzētu  samazināt izmešus un nodrošinātu sociālo un ekonomisko priekšrocības kopienām visā pasaulē.
  • Cathay Pacific piedāvā programmu Fly Greener. Aviokompānija maksā aptuveni HKD 19,27 oglekļa dioksīda izmešu kompensācijai, kas radušās turp un atpakaļ no Ņujorkas uz Honkongu.