Latvia Tours pieredze Stambulas jaunajā lidostā

Kā jau iepriekš informējām, tad kopš 6. aprīļa visi lidojumi, kas iepriekš tika veikti Ataturka lidostā, tagad ir pārcelti uz jauno lidostu ‘’Stambula’’.
Latvia Tours saņēma laipnu aicinājumu apciemot un novērtēt jauno Stambulas lidostu. Tāpēc vēlamies dalīties ar iegūto pieredzi un ļoti ceram, ka sniegtie novērojumi palīdzēs arī jūsu biznesa braucienos.

Jaunā lidosta atrodas pie Melnās jūras, vienā no zaļākajiem Stambulas rajoniem - Arnavutkeja, kas ir apmēram 35 kilometru attālumā no Stambulas pilsētas centra. Pagaidām lidostā vēl norisinās būvniecības darbi. Taču pēc to pabeigšanas lidosta ‘’Stambula’’ solās būt par pasaulē lielāko lidostu.


Tā kā teritorija ir ārkārtīgi plaša, tad ir jārēķinās, ka lidmašīna pēc nosēšanās līdz terminālam var braukt pat līdz 30 minūtēm. Tas ir ļoti būtiski tādās situācijās, kad ir maz laika līdz nākamajam reisam, un var gadīties nokavēt savu lidojumu.
Jāņem vērā, ka lidostā ir viens liels termināls, kas sadalīts A, B, D, F un G sektoros. A, B, D un F ir starptautiskajiem lidojumiem, savukārt, G – iekšzemes lidojumiem. Lai nokļūtu no viena sektora līdz citam, ir jāiziet cauri lidostas centrālajai daļai. Ar sīkāku lidostas plānojumu var iepazīties ŠEIT



Lūdzu, ievērojiet to, ka pagaidām transports starp iekāpšanas vārtiem netiek nodrošināts, un var nākties mērot lielus attālumus.  
Neraugoties uz lidostas milzīgo teritoriju, tajā ir ļoti viegli orientēties. Norādes ir vienkārši saprotamas. Ja ir kādi jautājumi vai nepieciešama palīdzība, var droši vērsties pie lidostas darbiniekiem, kas ir viegli atpazīstami pēc gaiši zilā vai violetā apģērba ar uzrakstu uz krekliņiem ‘’ASK ME’’. Kā arī vairākās lidostas vietās ir pieejami interaktīvie ‘’ASK ME’’ stendi, kur pieejama zvanu centra palīdzība, izmantojot video zvanu angļu vai turku valodā. Savukārt, dodoties uz izlidošanas zāli, ir vairākas ieejas ar monitoriem, kur tiek pārraidīta informācija par rindas garumu pie drošības kontroles. Attiecīgi pasažieri var izvēlēties to ieeju, kur rinda ir visīsākā.



Ja līdz lidojumam ir ilgāks laiks jāuzgaida, tad lidostas teritorijā ir pieejama YOTEL hotel viesnīca, kurā numuru var rezervēt arī uz konkrētām stundām. Numuri ir gan pirms drošības kontroles, gan tranzītzonā.

Arī jaunajā Stambulas lidostā ir spēkā Turkish Airlines sniegtie papildu pakalpojumi lidojumiem ar ilgāku savienojumu laiku. Piemēram, ja pasažieriem, kuriem starp reisiem ir jāgaida 6h un vairāk stundas, var doties bezmaksas ekskursijā uz Stambulu. Pieteikties ekskursijai var Turkish Hotel Desk zonā, kur tagad klientu apkalpošana notiek pēc numuriņu sistēmas, un nav jāstāv garās rindās. Savukārt, WiFi lidostas pasažieriem ir pieejams 2h, izmantojot īpašo kodu, kas tiek atsūtīts īsziņas veidā.

Lai no lidostas nokļūtu līdz Stambulas centram, ceļā jāpavada apmēram 50 minūtes vai ilgāk, atkarībā no satiksmes. Izvēloties taksometra pakalpojumus, kas atrodas lidostas pirmajā stāvā, cena būs aptuveni 20 EUR.


Stāvu zemāk ir HAVA shuttle autobusi. Biļetes cena vidēji ir apmēram 18 turku liras (~3 EUR) vienā virzienā. Piemēram, līdz Taksim laukumam vai Sultanhamet. Svarīgi! Lai nokļūtu sev vēlamajā galamērķī, ir jānoskaidro konkrētais autobuss, jo tiem ir dažādi maršruti. 2020. gadā tiek plānots atvērt arī metro līniju.
Sīkāka informācija ir pieejama ŠEIT http://www.hava.ist/en/
Raksts veidots sadarbībā ar: Inese Baltmane, Latvia Tours eksperts / Korporatīvo klientu konsultants