Ko nozīmē atsevišķas biļetes un kādi ir riski?

Ļoti bieži saskaramies ar situāciju, kad klients prasa veikt rezervāciju lidojumam, kuru atrod internetā un kura reālajā dzīvē ir ļoti riskanta, un pat ļoti pieredzējušam ceļotājam viennozīmīgi  būs problēmas sasniegt veiksmīgi savu galamērķi. Viens no spilgtākajiem piemēriem: divas atsevišķas biļetes!

Piemēram, Jums jālido uz Ženēvu ar pārsēšanos Kopenhāgenā un Internetā Jums piedāvā iegādāties nevis vienoto biļeti RĪGA-KOPENHĀGENA-ŽENĒVA, bet gan vienu biļeti RĪGA-KOPENHĀGENA un otru biļeti KOPENHĀGENA-ŽENĒVA. Iespējams cena ir lētāka, bet, vai tik liels risks būs izdevīgs šajā gadījumā?

Ja tiek rezervēti lidojumi vienotā biļetē, jūs esat pasargāti gadījumā, ja kāds no reisiem kavējas vai tiek atcelts. Lidojumā iesaistītajām aviokompānijām ir savstarpējs līgums, kas paredz nogādāt jūs galamērķī, kā tas tika paredzēts sākotnējā biļetē. Tas nozīmē, ja pirmais reiss kavējas vai tiek atcelts un jūs nokavējat nākamo reisu, aviokompānijas veiks pārrezervāciju uz nākamo pieejamo lidojumu bez papildus maksas. Bez tam jūsu bagāža tiks nogādāta galamērķī un jums nevajadzēs par to gādāt visu maršrutu. Var gadīties, ka jūs ierodaties galamērķī vēlāk, taču jums nebūs par to papildus jāmaksā aviokompānijām.

Ja ir iegādātas atsevišķas biļetes, jūs neesat pasargāti no šādām situācijām, jo par katru biļeti aviokompānijai ir savs līgums. Šādā gadījumā jūs esat atbildīgi par to, lai laicīgi ierastos uz nākamā lidojuma reģistrāciju, bagāžas nodošanu un iekāpšanu uz reisu. Jūs esat atbildīgi par JEBKURU no riskiem nokavēt šos termiņus un ja tomēr tas notiek jebkādu iemeslu dēļ (ieskaitot iepriekšējā reisa kavēšanos), tad gadījums tiks klasificēts kā neierašanās uz reisu. Ja vien jums netika iegādāta dārgākā biļete ar elastīgiem atgriešanas vai maiņas noteikumiem, tā tiks anulēta. Jūs ne tikai nokavēsiet lidojumu, bet arī būs nepieciešams iegādāties jaunu biļeti par pēdējo pieejamo tarifu, visticamāk par daudz augstāku cenu, nekā par to, kuru zaudējāt. Pie tam, ja biļete ir anulēta, tad tas attiecas arī uz visiem pārējiem lidojumiem šajā biļetē. Ja biļetē ir vēl kāds lidojums, tad jūs zaudēsiet arī vietu uz to.

Bez tam jūsu bagāža netiks reģistrēta līdz galamērķim. Tas nozīmē, ka jums tā būs jāsaņem tranzīta lidostā un jādodas uz nākamā reisa reģistrāciju (kas var arī atrasties citā terminālā).
 
Ja pirmā biļete ir starpkontinentālais lidojums, jums būs jāiziet robežkontrole tranzīta lidostā. Jums iespējams būs nepieciešama pat vīza. Visbeidzot, ja tiks veiktas lidojuma grafika izmaiņas, tad jums pašiem būs jāmaina vismaz viens no lidojumiem.