KLM - pasaulē vecākajai lidsabiedrībai 100 gadi


1919. gadā KLM Royal Dutch Airlines dibināja Nīderlandes gaisa spēku leitnants un pirmais KLM vadītājs, Alberts Plesmans. Jau pēc 5 gadiem KLM lidsabiedrība veica savu pirmo starpkontinentālo lidojumu (uz tagadējo Džakartu), kas ilga 10 dienas, ieskaitot 24 pārsēšanās, sastādot kopējo lidojumu 20 tūkstošu eiro vērtībā mūsdienu valūtas izteiksmē. Savukārt, 1958. gadā lidsabiedrība KLM piedāvāja lidojumu apkārt pasaulei 89 stundās un 20 minūtēs, krietni pārspējot Žila Verna romāna ‘’80 dienās apkārt zemeslodei’’ vīziju.

Neraugoties uz garo vēsturi, KLM misija joprojām ir nemainīga - darīt visu iespējamo, lai cilvēkus droši un ērti nogādātu galamērķos visā pasaulē. KLM bija arī pirmā lidsabiedrība, kur par lidojumu pavadoņiem jeb stjuartiem tika izvēlētas sievietes, tādējādi samazinot lidmašīnas svaru. KLM arī bija pirmie, kas lidostās ieviesa bērnu rotaļu istabas, modernus tehnoloģiskos risinājumus, mobilās lietojumprogrammas, balss meklēšanas palīgus utt. Mūsdienās KLM ir nemainīga cieņa pret pagātni, novatorisks skatījums nākotnē, atbalsts klientiem, kā arī atbildība pret vidi un sociālo jomu.


VIDEI DRAUDZĪGA LIDSABIEDRĪBA



Apzinoties savu atbildību, KLM pastāvīgi meklē un ievieš risinājumus vides aizsardzībai un saglabāšanai. KLM prioritārie virzieni ir atkritumu samazināšana, pāreja uz alternatīvu degvielu un pārstrādātu materiālu atkārtota izmantošana. Šajā jomā KLM ir kļuvis par pionieri un pirmo aviokompāniju pasaulē, kas saņēmusi ISO 14001 sertifikātu par emisiju samazināšanu vidē. Kā arī  jau 15. gadu pēc kārtas KLM lidsabiedrība ir iekļuvusi Dow Jones ilgtspējas indeksa labāko trijniekā lidsabiedrību kategorijā.

Lidsabiedrībai KLM vides principi ir pamatvērtība. Lidostās kursē elektromobiļi, elektriskie autobusi nogādā pasažierus līdz lidmašīnai, savukārt uz klāja ceļotājiem tiek piedāvāti tikai ekoloģiski tīri produkti un maltītes, kas iepakotas otrreiz pārstrādātā iepakojumā.  Katra porcija ir precīzi paredzēta konkrētam lidojumam, savukārt pāri palikušās tiek piegādātas sociālajām un labdarības organizācijām.

Tā kā lidmašīnu mazgāšanai nepieciešams milzīgs ūdens patēriņš, KLM ir izvēlējusies citu alternatīvu – daļēji sauso mazgāšanas metodi, tādējādi ļaujot ietaupīt 8 miljonus litra ūdens gadā par katru lidmašīnu. Lai saudzētu dabu, KLM lidmašīnās nav drukāto laikrakstu, piloti lidojuma plānus saņem elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Tas ne tikai samazina papīra izmantošanu, bet arī lidmašīnas svaru.

Šobrīd KLM ir vienīgā Eiropas aviosabiedrība, kas veic starpkontinentālus lidojumus, izmantojot alternatīvo degvielu. Tā ir arī līdere biodegvielas iepirkumos visā nozarē. Savukārt, 2022. gadā Delfzeilā, Nīderlandē ir plānots atvērt pirmo ekoloģiskās aviācijas degvielas rūpnīcu.


NĀKOTNES LIDMAŠĪNAS RADĪTĀJI



KLM uzskata, ka nākotne ir šodiena. Un ir jādara viss iespējamais, lai glābtu planētu  nākamo ceļotāju paaudžu vārdā. Pašlaik lidsabiedrība strādā pie nākotnes lidmašīnas - Flying-V izveides. Šis lidaparāts patērēs par 20 % mazāk degvielas nekā Airbus A350, savukārt tā salonā ietilps aptuveni 314 cilvēki.

KLM darbība ir saistīta ne tikai ar ceļošanu, inovācijām un ekoloģiju, tās būtība ir atbildība – pret saviem pasažieriem, darbiniekiem, uzņēmuma tēlu, drošību un komfortu. Atbildība par spilgtiem iespaidiem un iespējām. KLM – tā ir lidsabiedrība, kurai ir gadsimtiem sena vēsture ar brīnišķīgiem atklājumiem un piedzīvojumiem, vienlaikus esot ar modernu redzējumu un inovatīvu pieeju.